Өттің іркілуі. Жақсы өт ағынын қалай қалыпқа келтіруге болады?

4 минутыоқу

Жақсы өт ағыны-денсаулықтың жартысы.

 

Өттің іркілуі, ол дегеніміз холестаз-бұл өттің пайда болуы және/немесе ағуы бұзылатын жағдай.

 

Басқаша айтқанда, бұл жеке ауру емес, әртүрлі патологияларда кездесетін өзгерістердің жиынтығы (пациенттің әл-ауқатында, оның талдаулары мен аспаптық зерттеулерінде).

 

Өттің іркілуі қалай көрінеді?

 

Өттің іркілуіне күдіктенуге мүмкіндік беретін негізгі белгілер:

 

  • Кешке және жылы душ қабылдау кезінде күшейетін терінің қышуы
  • Шырышты қабаттардың, склераның, содан кейін терінің сарғаюы
  • Зәрдің қараюы
  • Ашық (кейде іс жүзінде ақ түсті) нәжіс
  • Оң жақ қабырға астындағы ауырлық, ыңғайсыздық
  • Жалпы әлсіздік, дімкәстік

 

Өт іркілуінің ұзақ созылуымен (холестаз,яғни 6 айдан астам уақытқа созылатын созылмалы деп аталады) майлар мен майда еритін дәрумендердің , ал олармен бірге омега 3 полиқанықпаған май қышқылдары, фосфолипидтер, сондай-ақ майда еритін дәрумендер: Д, А, Е, К дәрумендерінің сіңуі бұзылады.

 

Өт ішек моторикасын белсендіреді.Егер өт нашар қабылданса, онда ішек жиырылуы бұзылады, нәтижесінде іш қату, іштің кебуі, ішек кандидозының дамуы, дисбактериоз пайда болады. Егер өт ағымы бұзылса, паразиттер ішекте оңай орналасады.

Өттің іркілуінің дамуына көптеген себептер бар, кейде тіпті тәжірибелі маман да дұрыс диагноз қоюға көп уақыт алады. Бұл өт пайда болған сәттен бастап ішекке енгенге дейін ұзақ жолдан және проблемадан (іркілудің себебі)өтетіндігіне байланысты.

Өттің іркілуі сипатталған жолдың кез-келген жерінде болуы мүмкін: бауыр жасушасының өзінен жалпы өт жолының ішекке құятын жеріне дейін.

 

Өт іркілуінің себептері және оның белгілері

Аурудың ең көп таралған себептері бұл:

  • Жиі күйзелістер (өт жолдары мен клапандардың бұлшық еттерінің түйілуі пайда болады, бұл секрецияны он екі елі ішекке толық эвакуациялауға мүмкіндік бермейді)
  • Тамақтану және өмір салты (шамадан тыс тамақтану, майлы тағамдарды, алкогольді теріс пайдалану, белсенді емес өмір салты, тұрақсыз тамақтану)
  • Өт ағу жолындағы кедергілер (тастар, адгезиялар, жылауықтар (киста), ісіктер)
  • Эндокриндік патологиялар, соның салдарынан өттің қоюлануы, оның ферменттік құрамы, химиялық қасиеттері өзгереді
  • Өт қабының, өт жолдарының дамуындағы ауытқулар

Холестаздың белгілері әр түрлі болуы мүмкін және олар процестің үдеп кетуіне байланысты әр түрлі болады. Негізгі белгілері:

  1. Ауыру. Сезімдер шамалы (ыңғайсыздық, ауырсыну/сыздау ) және өткір (өткір, күшті, сыздау, ұстама тәрізді оң жақ қабырға астындағы ауырсыну) болуы мүмкін.
  2. Ауыздағы ащы дәм, жиі қыжыл, кекіру, жағымсыз иіс.
  3. Майда еритін дәрумендердің жетіспеушілігінің белгілері-сүйектердің сынғыштығы, шаш пен терінің құрғауы, тырнақтардың сынғыштығы.
  4. Үдеп кеткен жағдайларда-терінің және шырышты қабаттардың сарғаюы,терінің қышуы, зәрдің қараюы, нәжістің түссізденуі.
  5. Диспепсиялық құбылыстар-жүрек айну, құсу, кебулер.
  6. Салмақ жоғалту.
  7. Созылмалы шаршау, ұйқышылдық, ашуланшақтық.

 

Өт ағынын қалай жақсартуға болады?

Дәрігерді тексерумен және емдеуді таңдаумен қатар, дұрыс тамақтану туралы ойлау маңызды. Тамақтану сипатын қалыпқа келтіру-өт іркілуінен құтылудың және процестің қайталануын болдырмаудың ең қарапайым және тиімді әдісі-деп түсіндірді Аллерголог-иммунолог (нутрициолог) Рустам Құсайынұлы Әжібаев (DiVera клиникасы)

 

Ең алдымен, жаман әдеттерден–алкоголь, темекі шегуден бас тарту керек. Өт іркілуі бар науқастар үшін арнайы режим – № 5 диета жасалды . Ол майлы, ащы, қуырылған тағамдарды, ұн өнімдері құрамында қымыздық қышқылы бар тағамдарды қоспайды. Сондай-ақ, тұтынылатын тұз мөлшерін тәулігіне 10 Г дейін шектеу маңызды. Майлы ет пен балықтан, газдалған сусындардан, ысталған еттерден, бұршақ дақылдарынан да бас тартуға тура келеді.

 

Тамақтану рационынан қандай тағамдарды алып тастаған жөн екенін білдік. Өт қабының қалыпты жұмыс істеуі үшін не пайдалы?

  • Тамақтанудың бөлшек сипаты-күніне 5-6 рет кішкене бөліктерде тамақтану керек
  • Майсыз тағамдарды тұтыну, жақсырақ буға пісірілген немесе пісірілген
  • Пайдалы майлар (қанықпаған май қышқылдары) – зәйтүн / зығыр майы, жасұнық, жемістер мен көкөністер
  • Балық пен майсыз сұрыптағы етке артықшылық беру
  • Су режимін сақтау-өтті сұйылту үшін жеткілікті мөлшерде су ішу керек

 

 

Бірақ көбінесе бұл жеткіліксіз және қажет қоректік заттарды қабылдау құрамында илік заттар бар гидрокси-корица қышқылдарының қосымша көзі ретінде ұсынылады.

 

Бөрікгүл жапырақтарындағы белсенді заттар, негізінен цинарин, өт айдағыш әсерге ықпал етеді, бауыр жасушаларын қорғайды, сонымен қатар ішек қозғалғыштығын арттырады.

 

Бөрікгүл-өте ежелгі өсімдік. Оның емдік қасиеттері 5 мың жыл бұрын белгілі болды. Олармен әртүрлі аурулар емделді. Оның құрамында мынадай дәрумендер бар: В 4 (холин), Е, А, В 5, В 6, К, В 1, В 2, В9, с. Құрамында фосфор, мырыш, калий, магний, натрий, кальций бар. Бірақ ең күшті әсер оның құрамындағы цинарин мен фенол қышқылдарына байланысты. Олардың арқасында бөрікгүл айқын өт айдағыш және бауырды сақтайтын әсерге ие, ішектегі микрофлораны қалпына келтіреді.

 

Бөрікгүл жапырағының сығындысы өт секрециясының жоғарылауына ықпал етеді, бұл өз кезегінде майлар мен майда еритін заттарды (мысалы, майда еритін витаминдер) қорытуға және сіңіруге, сондай-ақ ішек қозғалғыштығын жақсартуға қажет.

Өт айдағыш әсердің арқасында бөрікгүл жапырағынан алынған сығынды бауыр мен өт қабының көптеген ауруларының алдын алу үшін қолданылады. Оның несеп айдағыш әсері бар.

” Бөрікгүл жапырағының сығындысы ” Солгар  компаниясы ұсынған бұл капсулалар ас қорытуды қалыпқа келтіруге және бауыр денсаулығын қолдауға көмектесетін өсімдік өнімі .

Солгардың “Бөрікгүл жапырағы сығындысы” капсулаларының артықшылығы-жоғары концентрацияланған бөрікгүл сығындысы, сонымен қатар биологиялық белсенді заттарды сақтауға мүмкіндік беретін жұмсақ өндіріс технологиясы.

Қолдану бойынша ұсыныстар: Ересектерге тамақтану кезінде күніне 3 капсула.

Шығу түрі: 60 капсула

 

 

 

Өнім туралы сұрақтарыңыз болса – Solgar мамандары Сізге кеңес беруге қуанышты болады (жұмыс күндері 09:00-18:00)

+7(727)311-14–44