Басты:
2018 жылы клиникалардың пациенттерінде жүргізілген зерттеу: адамдардың 72% -да магний жетіспеушілігі анықталды. Зерттелген адамдардың тек 6-9% – ы қажетті мөлшерде тұтынады.
Магний ағзадағы 300-ден астам ферменттік процестерге қатысады. Натрий мен калиймен бірге ол өмірлік маңызды макронутриент болып табылады (тіпті микроэлементтер де емес). Денеде тек 24 г магний бар (бұл аз), бірақ онсыз жүйке талшықтары арқылы жүйке импульсін өткізу, жүректің жиырылуы, бұлшықеттің жиырылуы немесе қан қысымын реттеу мүмкін емес.
Жүйке жүйелерінің, жүрек-тамыр, бұлшықет тонусының, терінің, шаштың, тырнақтың белсенділігін сақтау — бұл минералды организм көптеген зат алмасу процестері мен жаңа жасушаларды өндіру, жүйке импульстарын беру үшін пайдаланады.
Магний-қазір белсенді талқыланатын және жарнамаланатын минерал: “күйзеліске қарсы магний”, “тітіркенуге қарсы магний”, “аритмияға қарсы магний”, “құрысуларға қарсы магний”, “жүктілік кезінде жатырдың гипертониясы кезіндегі магний” және т. б.
Магнийді -денеде “жинақтау” өте қиын, ол өте тез жұмсалады. Күйзеліс неғұрлым көп болса, магний тапшылығы соғұрлым айқын болады. Бірақ магнийдің барлық препараттары оның жетіспеушілігін сәтті толтыра алмайды.
Оны сіңіру және белгілі бір жағдайда жақсы әсер ету үшін магнийдің немен байланысты екенін түсіну маңызды. Толығырақ түсіндірейін… ағзаға ену үшін магний тұздың немесе кез-келген органикалық қосылыстың құрамында болуы керек. Магнийдің әсері мен сіңімділігі осы өткізгіштің — тұздың немесе органикалық заттардың сипатына байланысты болады.
Енді магнийдің сіңуі туралы
Магний келесі 15 формада болуы мүмкін: магний цитраты, магний малаты, магний глицинаты және биглицинаты, магний треонаты, магний карбонаты, магний лактаты, магний таураты, магний хлориді, магний оротаты, магний сульфаты, магний хелаты, магний оксиді, магний глутаматы және аспартаты. Қайсысын таңдау керек?
Енді толығырақ түсіндірейік:
Магний цитраты-магнийдің лимон қышқылы молекуласымен қосылуы. Мұндай қоспалар ең жоғары сіңіру жылдамдығына ие. Олар көбінесе тапшылықты тез жою және қандағы магний деңгейін қалыпқа келтіру үшін тағайындалады.
Магний кальциймен, К2 және D3 дәрумендерімен тығыз байланысты. Осы төрт элементтің тепе-теңдігі денсаулықты асқынусыз сақтауға көмектеседі. Қалқанша безінің қызметі үшін магний, мысалы, селен, йод және темірге қарағанда аз әсер етеді.
Магний жетіспеушілігінің белгілері
Денедегі магний жетіспеушілігін гипомагнеземия деп те атайды.
Магний жетіспеушілігінің нышандарын (белгілерін) шартты түрде ерте және кеш деп бөлуге болады.
Магний жетіспеушілігінің алғашқы нышандарына мыналар жатады:
-шаршау;
– тәбеттің төмендеуі;
-жүрек айнуы;
-құсу;
-әлсіздік.
Магний жетіспеушілігінің жоғарылауымен басқа белгілер пайда болуы мүмкін, мысалы:
- жүрек соғу жиілігінің бұзылуы;
- коронарлық түйілулер;
- дене әр жерінің жансыздануы;
- шаншу;
- құрысулар, атап айтқанда бұлшықеттер.
Магнийдің ағзаға сіңу дәрежесін арттыру үшін Солгар компаниясы өз өндірісінде органикалық түрін-магний цитратын пайдаланады.
Қолдану бойынша ұсыныстар: Ересектерге тамақтану кезінде күніне 2 рет 1 таблеткадан.
Шығу түрі: 60 және 120 таблетка.
Танымал сұрақтар:
Бұл D дәруменінің жетіспеушілігімен қалай байланысты?
—Магний биосинтезге, D дәруменін тасымалдауға және белсендіруге арналған кофактор болып табылады, ал магнийдің қалыпты деңгейі D дәруменінің қалыпты метаболизмі үшін қажет.
Бұл микроэлементтердің жетіспеушілігінен зардап шегетін адамдарда қандай белгілер бар?
—Магний тапшылығы жағдай ауыр болғанға дейін өзін көрсетпеуі мүмкін және оған дейін жеткізбеген дұрыс. Егер сізде аяқтың құрысуы немесе жиырылуы, шаршау, бұлшықет әлсіздігі, мазасыздықтың жоғарылауы, ашуланшақтық немесе керісінше тежелу, ұйқының бұзылуы, есте сақтау проблемалары, қысымның жоғарылауы, жүрек соғу жиілігінің бұзылуы болса, минералдың жетіспеуі күдіктенуі мүмкін.
Қандай өнімдердің құрамында магний бар?
—Магнийі жоғары тағамдарға мыналар жатады:
- жаңғақтар, пісте, күнбағыс тұқымдары;
- какао,
- қарақұмық жармасы, қоңыр күріш, булгур жармасы;
- тұтас дәнді нан,
- балық және басқа теңіз өнімдері,
- банан, алма, апельсин,
- жұмыртқа,
- асжапырақ,
- сұлы жармасы,
- ақ бұршақ, жасыл бұршақ,
- брокколи, ақжелкен, сәбіз.
Solgar 75 жыл бойы табиғи шикізатты пайдаланады және бүкіл әлем бойынша адамдарға жақсы сезім сыйлайтын премиум сапалы қоректік заттарды өндіруде ғылыми көзқарасқа бағытталған.